Hvordan håndterer du det, hvis dit barn vil droppe ud af studiet og flytte retur?

Hvordan håndterer du det, hvis dit barn vil droppe ud af studiet og flytte retur?

Som forælder til en studerende, kan det komme som en overraskelse, at dit barn ønsker at flytte hjem og droppe ud af sin uddannelse.

Det kan også være, at du allerede havde set det komme. Rent faktisk er det ikke helt unormalt at flytte hjem igen. En undersøgelse fra YouGov viser, at 4 ud af 10 unge, også kaldet boomerang-børn, i alderen 18-30 år flytter hjem til deres forældre, hvilket bakkes op af en undersøgelse fra Danmarks Statistik. I 2018 flyttede cirka 30.000 unge mellem 15-29 år hjem igen.

Så hvad skal du som forælder gøre, hvis din søn eller datter meddeler, at de ønsker at komme hjem? Først og fremmest skal du tage en dyb indånding. Derefter kan du hjælpe din søn eller datter med at genoverveje beslutningen, eller finde ud af om du støtter dit barn i sin beslutning.

Er dit barn ikke flyttet hjemmefra endnu, så tag snakken om at flytte retur med dit barn, inden han/hun flytter hjemmefra. Det kan give en masse at tænke over og sommetider betyde, at der er en større chance for succes.

Hvorfor flyttede dit barn hjem igen? – tag en snak og find ind til problemet

Når du har absorberet dit barns meddelelse, er det tid til at tage en snak. Hjælp dit barn med at finde årsagerne til beslutningen.

 • Er det hjemve eller ensomhed?
 • Mangler dit barn venner?
 • Hvordan går det med studiet?
 • Er din datter eller søn landet på “rette hylde”?
 • Er økonomien alligevel blevet for stram?
 • Trives dit barn i studieboligen, boligområdet?
 • Er dit barn uforberedt på den uafhængighed og det ansvar, det kræver?
 • Føler dit barn sig udbrændt og har brug for en pause fra studierne?
 • Er dit barn usikker på, hvad han/hun ønsker at gøre med deres liv?
 • Er det svært at falde til i en ny by langt væk hjemmefra?
 • Har dit barn givet op for hurtigt?
Læs også:  Lejebolig - alt det praktiske

At hjælpe dit barn med at indse, hvorfor beslutningen blev truffet er en god begyndelse. Her kan det være, at I sammen finder frem til, at det vil være en god idé at give det en ekstra chance – der var jo netop en grund til, at dit barn søgte lige præcis dette studie.

Samtidigt kan du forklare dit barn, at mange har det på denne måde, når alt er nyt, og de kommer ”ud i den store verden”. Desuden er det vigtigt, at du er støttende, så dit barn ikke føler sig som en fiasko. Sommetider bliver den rette uddannelse bare ikke valgt første gang.

Sådan kommer dit barn videre efter at være flyttet hjem igen

Når du ved, at dit barn ønsker at droppe ud af sin uddannelse, kan du hjælpe med at overveje alternativer.

 • Giv det en chance. Dette er især vigtigt, hvis dit barn kun har tilbragt et semester på skolen. Det første semester indebærer en enorm overgang for de fleste. At prøve at få det bedste ud af det endnu et semester kan gøre en stor forskel.
 • Hvis dit barn giver studiet endnu en chance, så hjælp med at finde ud af, hvad der kan ændres. At vende tilbage til studiet behøver ikke at betyde at vende tilbage til nøjagtig den samme situation.
 • Mange dropper ud, fordi de ikke kan balancere mellem job og skole på samme tid. Hjælp dit barn med at tænke over, om de har råd til at sige op eller skære ned på arbejdstiden, så de kan fokusere på skolen.
 • Bør dit barn overveje at blive overført til et andet studie eller til en anden by i stedet for at droppe ud?
 • Kan dit barn tage orlov i stedet for at droppe ud? At have en planlagt returdato kan hjælpe din søn eller datter med at holde fokus, mens de holder en pause.
Læs også:  Hvor i studiebyen skal mit barn bo? Find den perfekte bolig

Lav en plan, hvis dit barn flytter hjem

Hvis dit barn vælger at flytte hjem igen, så husk at sætte grænser og lav nogle husregler. Sørg for at dit barn får diverse opgaver og huslige pligter samt noget ansvar.

Stil nogle krav til din søn eller datter og hold fast i dem. Det er også en god idé at lave husregler sammen med dit barn, så alle kan holde ud at bo sammen. Til sidst kan I sammen lave en plan, så dit barns liv ikke går helt i stå. Skal dit barn finde et arbejde, søge ind på en ny uddannelse næste år, eller hvad skal der ske?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *