Hvordan kan vi forældre hjælpe til så uddannelsen gennemføres?

Hvordan kan vi forældre hjælpe til så uddannelsen gennemføres?

Det er fredag, og jeres barn er kommet hjem for at holde weekend sammen med jer. Under aftensmaden får I beskeden: ”Mor og far! Jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg har valgt den rigtige uddannelse”. Hvad gør I?

Anerkend jeres barns tvivl

Det er ofte svært for et barn at skulle sige til sine forældre, at han/hun er blevet i tvivl om sit uddannelsesvalg. Børn vil jo gerne leve op til deres forældres forventninger. Derfor er det vigtigt, at I anerkender denne tvivl. Når I anerkender jeres barns følelser, medfører det nemlig en stor lettelse for den unge.

Vigtigst af alt – Spørg løs

I må endelig ikke være bange for at spørge interesseret ind til den unges overvejelser med åbne spørgsmål. Det kan nemlig hjælpe til at skabe perspektiv på overvejelserne og i sidste ende medføre en handling.

Prøv ved hjælp af jeres spørgsmål at finde ud af, om jeres barn trives på studiet. Spor jer ind på, om baggrunden for tvivlen er:

  • Ensomhed – Har jeres barn fået nye venner?
  • Savn – Savner jeres barn de hjemlige forhold?
  • Stress – Kan jeres barn overskue den nye dagligdag med studie og at bo alene i en ny by?
  • Om barnet er på den rette hylde – Hvordan går det med selve studiet?
Læs også:  Hjælp, mit barn flytter hjemmefra

Sådan kan I hjælpe med gode råd og håndsrækninger

Husk på at det er ingen skam, hvis det ikke lykkes jer at få bugt med tvivlen, men måske en skam, hvis I giver op for tidligt. Det kan være, at I med jeres spørgsmål og hjælp giver den unge den håndsrækning, der skal til for at fortsætte med ro i sindet.

Hvis jeres barn udtrykker, at det er ensomt, og at det er svært at finde nye venner, kan I eventuelt hjælpe med gode råd til, hvordan det bliver nemmere. Måske kan det hjælpe, at en god ven eller veninde kommer på besøg og går i byen eller til fest på studiet sammen med jeres barn. En anden løsning kan være, at der skal sættes tid af til fritidsaktiviteter, hvor den unge kan møde nye venner.

Finder I ud af, at det måske er en for stor mundfuld for jeres barn at skulle klare sig selv og være væk fra de vante omgivelser, så spørg ind til hvad I kan gøre: Komme mere på besøg, ringe oftere, sørge for en rengøringsdame, forkæle ved at give take-away mad og bland-selv-slik m.m.

Læs også:  Hjælp, mit barn flytter hjemmefra

Føler jeres barn sig stresset i sin nye tilværelse, fordi han/hun stiller alt for høje krav til sig selv? Så kan I prøve at lægge en plan sammen med den unge for, hvor meget tid, der skal bruges på studiet, og hvornår der skal være plads til fritidsaktiviteter, samvær med andre osv.

Et vigtigt budskab om det svære uddannelsesvalg

I langt de fleste tilfælde har et ungt menneske bare en helt naturlig skepsis og tvivl, om de er på rette vej. Men i nogle tilfælde er den eneste rigtige løsning, at de melder sig ud af studiet. Når det ikke kan være anderledes, så få jeres barn til at tage en snak med en studievejleder om, hvilke muligheder der er fremadrettet.

Mange mener stadig at valget af uddannelse er et valg for livet, men det behøver det ikke være. Det kan være et skridt på vej mod det din søn eller datter gerne vil beskæftige sig med, men ikke nødvendigvis, i dag er vi heldigvis mere fleksible. Som ofte er valget om uddannelsen truffet i en tidlig alder, og som er baseret på den unges interesse i valgøjeblikket. Alligevel er det vigtigt, at I som forældre bakker op om det valg, som jeres barn tager.

Læs også:  Hvor tit vil du kontakte dit barn efter det er flyttet hjemmefra?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *