Hvornår har den unge brug for et sabbatår/fjumreår?

Hvornår har den unge brug for et sabbatår/fjumreår?

Dit barn er lige kommet med en udmeldelse: ”Jeg vil tage et sabbatår!”. Hvad nu? Først og fremmest gå ikke i panik. Du må ikke antage, at dit barn smider sin fremtid væk, men forstå, at mange studerende tager dette skridt.

Rent faktisk tager 8 ud af 10 unge en pause mellem gymnasiet og en videregående uddannelse. Mens der kan være et par ulemper, er der også masser af fordele.

Er et sabbatår en god idé?

Der er intet endeligt svar på dette, men der er et par ting, der bør overvejes, før beslutningen træffes.

Afviser dit barn tanken om videreuddannelse, fordi han/hun er udbrændt? Husk, dit barn har netop været igennem en hård eksamensproces og kan have brug for en uddannelsespause. I stedet kan den unge bruge et sabbatår på at arbejde på sine sociale færdigheder, interagere med nye mennesker og lære af sine erfaringer.

Tager dit barn et sabbatår, fordi han/hun ikke ved, hvad fremtidsplanen er? I en alder af 18 eller 19, hvem gør? Et sabbatår kan give dit barn tid til at få arbejdserfaring og prøve kræfter med frivilligt arbejde. At få noget livserfaring i løbet af et sabbatår kan ruste dit barn til at finde ud af, hvad han/hun ønsker i en fremtidig karriere.

Læs også:  Lider dit barn af eksamensangst?

Forbereder dit barn til den virkelige verden. Naturligvis ønsker du at hjælpe dit barn med penge eller andet under et sabbatår. Men i sidste ende kan året hjælpe dit barn til at blive mere uafhængig. Her bliver den unge nødt til selv at træffe beslutninger om bolig, budgettering og tid, hvilket hjælper dit barn med at blive klar til en uddannelse.

Lav en plan for sabbatåret

Sørg for at lave en plan for, hvordan dit barn vil tilbringe sit sabbatår. Skal det indeholde:

  • Rejser
  • Frivilligt arbejde
  • Arbejde
  • Undervisning i udlandet
  • Praktikplads

Et sabbatår kan have en masse fordele. Dit barn vil modnes og få erfaringer, som måske ikke ville ske, hvis barnet straks skulle på en videregående uddannelse.

Men! Det er også vigtigt at huske på de potentielle ulemper. Eksempelvis kan dit barn føle sig efterladt af sine jævnaldrende, kede sig, blive umotiveret og være bekymret over at være ældre end andre studerende, når et nyt skoleår starter.

Læs også:  Motion giver en ekstra gevinst for dit barn

Det vigtigste er derfor, at du sammen med dit barn laver en plan for selve sabbatåret, samt hvad der skal ske, når året er omme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *