Madbudget for en studerende på SU

Madbudget for studerende på SU

Der kan hurtigt gå frysepizza og take-a-way i de unges budget og så er det ikke sikkert at madbudgettet kan strækkes til hele måneden. Så er der dømt havregryn de sidste 10 dage, eller klassikeren pasta med ketchup – sikkert ikke så rart. Det er selvfølgelig den hårde måde at lære det på.

Er sikker på at du som forældre gerne vil hjælpe til, så pengene måske kan blive lidt bedre fordelt.

Få evt. lokket din søn eller datter ned i køkkenet, imens de stadig bor hjemme, mens I laver aftensmaden sammen, vil det være ganske naturligt om I tog en snak, om hvordan de mon vil klare det, når de er flyttet hjemmefra.

Har sit barn gjort sig nogle tanker om et madbudget og en madplan, eller er det en by helt i Rusland? For så har du måske travlt med at komme frem som det god eksempel 🙂

Indkøb sammen – nem mad til billige penge

Se om du kan få datteren eller sønnen med ud på indkøb, efter i har sammen har lavet en madplan. En god idé er at lave madplanen feks ud fra tilbudsaviserne på nettet, der kan nemlig godt sparres en del, selv om i får de samme varer. Og vær åben for evt korttidsvarer, som evt kunne udgøre aftensmaden samme dag, korttidsvarerne er typisk en hel del billigere end butikkens bedste tilbud.

Når der skal pakkes ved kassen fisker du lige indkøbsnettet frem – dit barn er sikkert allerede meget bevidst om plastforureningen og at det spare på økonomien. Små hints som du sikkert allerede har lært dine børn.

Læs også:  Hvordan undgår du at dit barn optager et kviklån

Derfor er det også vigtigt at de unge mennesker har nogle gode værdier og vaner med hjemmefra. Det er ikke sikkert, at du har udlært en mester kok derhjemme ved kødgryderne, men lidt har også ret. Det vigtigste er at de måske har fået lidt Interesse for det.

Men glæd dig, det kommer helt sikkert en dag.

Måltider på til SU-bugetter 

Desuden er nettet jo fyldt med velsmagende opskrifter endnu til SU-budgetter. Her er et eksempel på en side med lækre opskrifter

Vær sikker på at dit barn nok skal overleve, ikke sikkert at det er lige sundt hver dag, men det husker du sikkert selv fra din studietid 😉

Er du nervøs for, at dit barns madbudget stikker helt af? Det er ikke alle børn, der er en mesterkok, så måske går der lidt for meget frysepizza og take-away mad i den. Du må nok sande, at det aldrig bliver som hjemme ved dine kødgryder. Men du kan hjælpe dit barn langt hen ad vejen ved at rådgive om, hvordan han/hun kan overholde et madbudget.

Lav en madplan og køb ind én gang om ugen

Det er en god idé at opfordre dit barn til at lave en madplan for en uge af gangen, som der så handles ind til på en fast ugentlig dag. Det sikrer, at dit barn ikke er ude at handle for tit og derved kommer til at foretage en masse impulskøb.

Læs også:  Når drømmestudiet er fundet, så skal der vælges studieby

Når madplanen er lavet, bør dit barn lave en indkøbsliste. Med en indkøbsliste ved den unge lige præcis, hvad der skal købes ind, så der ikke forekommer for mange fristelser undervejs. Husk at give dit barn nogle indkøbsnet, så der ikke bliver brugt penge på de dyre plastikposer, når der bliver handlet.

Kig i tilbudsaviser på nettet

En madplan kan meget vel være sammensat ud fra ugens tilbud i de forskellige dagligvarebutikker. Fortæl dit barn, at han/hun kan spare mange penge ved at gå efter de gode tilbud.

Når der er et rigtig godt tilbud på eksempelvis kød, så køb stort ind og smid noget af det i fryseren. Kig også efter madspildsvarer, som kan fryses ned. Det giver en rigtig god besparelse på den lange bane.

Find billige retter, der smager godt

Du kan opfordre dit barn til at gå på nettet for at finde inspiration til billige og smagfulde retter. Der findes et hav af steder, som er fyldt med lækre opskrifter, som er billige at lave. Du kan eventuelt selv gå på jagt efter siderne og lave en liste med dem til dit barn.

Her er et eksempel på en side med lækre opskrifter: http://su-mad.dk/opskrifter/hovedretter.

Lær dit barn til at lave retter, hvor der kan laves store portioner, som kan smides i fryseren. Det gør det endnu billigere, og så er der basis for hurtig og nem mad andre dage.

Læs også:  Legatsøgningen til studiet- sådan hjælper du dit unge menneske

Skal måltidet være nemt en gang imellem?

Har dit barn ekstra travlt af og til, er Too Good Too Go et godt sted at kigge efter billig mad. På denne app lægger restauranter, supermarkeder m.m. deres overskudsmad ud til meget billige penge, som dit barn kan bestille og hente inden lukketid.

Giv dit barn et skub i den rigtige retning

Det kan være svært for et ungt menneske lige pludselig at skulle klare alting selv samtidig med, at de skal koncentrere sig om studiet. Det kan derfor være godt at give dem hjælp og et lille skub i den rigtige retning i starten.

Du kan hjælpe dit barn ved at finde billige opskrifter, lave en madplan og en indkøbsliste, så det er lige til at gå til. Det gør du ved at kigge i samtlige tilbudsaviser for at finde de gode tilbud. Ud fra disse tilbud laver du en madplan og en indkøbsliste med alt, hvad der skal bruges.

Send madplan, opskrifter og indkøbslisterne, hvor du har skrevet butik, varen og prisen, så alt er klappet og klart. Med din inspiration til, hvordan der kan spares på madbudgettet, kan du senere få den unge til selv at overtage, når det er blevet en rutine i dagligdagen.

Læs om sund kost på et stramt SU-budget

En tanke om “Madbudget for studerende på SU

  1. Pingback: Hænger økonomien sammen, når den unge flytter hjemmefra? Love from Home

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *