Når drømmestudiet er fundet, så skal der vælges studieby

Når drømmestudiet er fundet, så skal der vælges studieby

Nogle studier tilbydes kun i få byer, mens andre uddannelser ligger spredt ud over det ganske land, hvilket gør at der er forskellige byer at vælge i mellem.

Her kan det måske være en fordel at du, sammen med dit barn løber muligheden af byer igennem. De populære studiebyer som København og Aarhus er typisk første valg.

Men hvad er vigtigst for dit barn?
En mindre studieby er nemmere at overskue og har også et godt byliv desuden er de ofte omgivet med af masser af natur?

Eller storbyen der med mange flere mennesker og flere kulturelle tilbud der trækker.
Fester og sociale arrangementer er jo en del af studiemiljøet – både i den mindre og store by.

Der er flere aspekter som måske kan være med til at afgøre valget

Hvis I kigger på det økonomiske, så kan dit barn få SUen til at strække meget længere i de mindre studiebyer. Priserne i København og Aarhus er ca. det dobbelte af, hvad en tilsvarende bolig koster i de mindre byer. Så der er rigtig mange penge at spare ved at vælge studieby efter økonomiske aspekt.

Læs også:  Sådan hjælper du dit unge menneske i gang med legatsøgningen til studiet

Hvor det kan være særdeles svært at finde en bolig i de store studiebyer, så garanterer flere af de mindre byer en bolig.

Der er selvfølgelig også den mulighed at finde en bolig i de nærliggende byer til København og Aarhus, det betyder dog omkostninger til transport og en del rejsetid, og tiden kunne måske have været brugt bedre sammen med studiekammeraterne.

Hvad med sport og fritidsaktiviteter?

Det kunne også være et argument til at vælge enten storbyen eller den mindre by med gode naturligeomgivelser, når der fx skal være faciliteter til sejlsport eller lignede aktiviteter.

Det kan være en fordel med mindre studiesteder, hvor der er måske er mere nærhed og tid til den enkelte elev. Det er måske også nemmere for de unge at opbygge et netværk.

Vælg den rigtige studieby: 4 ting, du bør tage med i dine overvejelser

Top 10-listen over danske studiebyer – også i forhold til huslejeudgifter

De gængse forestillinger omkring huslejeniveau i de danske byer kan også snyde os. Det er en udbredt forestilling at København er den dyreste by i Danmark at bo i, i forhold til huslejeniveau. Undersøgelser viser dog at kvadratmeterprisen er højere i fx Roskilde, end det er tilfældet i København. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et- og toværelses lejelejligheder lander på hele 238,77 kr.
Roskilde er i det perspektiv op mod 20 % dyrere at bosætte sig i, end København (Læs mere her).

Læs også:  Madbudget for en studerende på SU

Studentum.dk laver løbende undersøgelse blandt unge studerende, for at finde ud af hvilke danske studiebyer, der udgjorde de 10 bedste. Ét af parametrene, der blev målt på her, var boligomkostninger.
Resultatet af undersøgelsen kan du se i figuren herunder.

Top 10 studiebyer i DK i 2020

  1. København
  2. Aarhus
  3. Aalborg
  4. Herning
  5. Sønderborg
  6. Skive
  7. Viborg
  8. Silkeborg
  9. Kolding
  10. Roskilde

Kilde: www.studentum.dk

Hvis du har lyst til at læse mere om undersøgelsen, og de byer, der formåede at komme med på top-10 listen, kan du klikke her.

Tiden anvendt til research kan være mange penge værd

Udbydes den unges studie i flere forskellige byer, er der altså god økonomi i en omgang research. En toværelses lejlighed i Aalborg koster fx ca. 3.700 kr om måneden, mens en tilsvarende i København koster ca. 5.800 kr om måneden. Bor den unge alene i en sådan lejlighed, kan besparelsen i husleje ved eksempelvis at vælge Aalborg frem for København blive helt op til ca. 2.000 kr om måneden. Det er ikke småpenge på en SU.

Læs også:  Værd at vide om kvote 2: Hjælp dit barn med at få styr på adgangskrav, ansøgningsfrister m.m.

Huslejeudgifter er en vigtig faktor, men der er også andre ting, den unge med fordel kan få sparring til at fokusere på, af os forældre. Fx hvilken type bolig, der passer bedst til den unges behov. Det kan du læse mere om her.

Har du lyst til at læse dig mere ind på hvad lejeboliger af varierende størrelser koster i de forskellige danske kommuner? TV2 har i samarbejde med boligportalen udarbejdet et dynamisk Danmarkskort, der viser prisniveauer på husleje i kommunerne. Læs mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *