Lider dit barn af eksamensangst?

Unge og eksamensangst?

God råd mod eksamensangst

Alle føler sig stressede, ængstelige og lidt angste under eksamener. Eksamensangst er helt normalt og kan være sundt, hvis det ikke tager overhånd.

Gennem hele livet vil dit barn gentagne gange støde på pressede situationer, og det er afgørende, at du støtter din søn/datter i at vænne sig til disse begivenheder samt lærer at håndtere sådanne situationer. Dette er en nødvendig færdighed, der også vil komme dit barn til gode senere i livet, når den unge eksempelvis skal til jobsamtaler m.m.

Her kan du læse mere om, hvordan du kan hjælpe og støtte den unge i en presset eksamenssituation.

Start med at stille spørgsmål

At stille spørgsmål er et godt sted at starte. Det er vigtigt, at du ikke er belærende, men i stedet viser interesse, lyttende, støttende og komme med brugbare råd ud fra, hvad dit barn har brug for. Her kan du eksempelvis spørge:

  • Hvordan har du det, når du først ser eksamensopgaven eller kommer ind foran din lærer og censor?
  • Hvad er din største bekymring?
Læs også:  Motion giver en ekstra gevinst for dit barn

Spørgsmål som disse hjælper dig med at undgå antagelser om, hvorfor dit barn føler eksamensangst. For eksempel kan det være, at din søn eller datter ikke er bekymret i forhold til sine evner, men er mere bange for at få dårlige karakterer. Herved kan du nemmere hjælpe og rådgive dit barn til mulige redskaber, der styrker den unge i eksamenssituationer.

Fokuser altid på det positive

Begynd at lægge mærke til de mange ting, hvor dit barn allerede klarer sig godt – og fortæl dem det. Konstante påmindelser om konsekvenserne ved en dårlig karakter er ikke nyttige.

I stedet er det en fordel at fokusere på det positive og processen, så din søn eller datter begynder at tro på, at de sagtens kan klare en eksamen. Snak om eksamen på en åben og positiv måde og fortæl dit barn, at det vigtigste er, at han/hun gør sit bedste.

Opmuntre dit barn og visualiser succes

Mind den unge om, at dette er overstået inden for en kort periode og forsøg at opmuntre så meget, du kan. At visualisere succes har meget at gøre i forhold til udfaldet, så at omdanne en negativ holdning til at fokusere på noget positivt er afgørende.

Læs også:  Rengøringstips til den unge, der flytter hjemmefra

Er der noget, du kan hjælpe med?

Som forælder er der altid et stort ønske om at hjælpe. Du kan naturligvis ikke gå til eksamen for dit barn, men der er andre ting, du kan gøre for at gøre livet lidt nemmere – også selvom dit barn er flyttet hjemmefra.

Bor dit barn ikke hjemme, kan du snakke med din søn eller datter om, der er noget, han/hun har brug for i læseperioden. Har dit barn lavet en læseplan, eller er det noget, du kan hjælpe med eller eventuelt kigge igennem? Er der noget stof, du kan høre dit barn i?

Lad dit barn vide, at du er stolt af ham/hende uanset resultatet – og at I naturligvis vil fejre det sammen, når eksamen er overstået. Du ønsker kun det bedste for dit barn, så fortsæt med de opmuntrende ord. Held og lykke!

Et rigtig god ting i en stresset periode er motion, selv om det tager tid, du får “tømt hovedet” og kan næsten starte på en frisk. Læs lidt om motionens fordelene her

Læs også:  Sådan spiser dit barn sundt og billigt på et stramt budget

Her er forskellige sider, som vi har udvalgt, hvor du kan læse mere om eksamensangst, gode tip og råd:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *