Optaget eller ikke optaget på drømmestudiet? Hvad er mulighederne?

Den 28. juli er en spændende dag! Her får dit barn nemlig svar på, om han eller hun er blevet optaget på drømmeuddannelsen. Enten får dit barn tilbudt en studieplads, en standby-plads eller et afslag.

Uanset svaret sætter det mange tanker i gang. Og selv hvis dit barn får et afslag denne gang eller slet ikke har sendt en ansøgning afsted i første omgang, er der muligheder – og din søn eller datter kan stadig nå at komme i gang med en uddannelse med det samme. Så hvilke muligheder er der?

Ansøg om optagelse på en af de ledige studiepladser

På nogle uddannelser er der stadig ledige pladser, som dit barn kan søge efter den 28. juli. Her kan du opmuntre din søn eller datter til at se, om der er en interessant uddannelse med ledige pladser. Måske er der endda ledige pladser på den helt samme uddannelse blot i en anden by.

I skal dog være opmærksomme på, at de ledige pladser kun kan søges i en bestemt periode. Nogle uddannelsesinstitutioner optager dem, der ansøger først, mens der er en ansøgningsfrist andre steder. Alle steder bestemmer selv, hvilke kriterier og frister der er. I kan gå ind på Ug.dk for at finde anvisninger i forhold til, hvordan I kan søge om en ledig plads.

Læs også:  Værd at vide om kvote 2: Hjælp dit barn med at få styr på adgangskrav, ansøgningsfrister m.m.

Ansøg om en ledig standby-plads

En anden mulighed er, at dit barn kan ansøge om en ledig standby-plads. Dette er sommetider muligt, hvis den specifikke uddannelse ikke har fået særligt mange ansøgere, der har søgt om dette. Hvis din søn eller datter bliver tilbudt en ledig standby-plads, får han eller hun plads samme år eller er garanteret en studieplads året efter.

Hvem kan ansøge om en ledig studieplads?

Det er muligt for alle at ansøge om at blive optaget på en af de ledige studiepladser. Dit barn kan derfor ansøge, hvis han eller hun:

  1. Har fået et afslag (både kvote 1 og kvote 2).
  2. Ikke har ansøgt om optagelse tidligere.
  3. Har fået tilbudt en plads på et studie.

Sådan foregår ansøgningen om en ledig studieplads

At ansøge om en ledig studieplads skal helst ske så hurtigt som muligt, da alle ledige pladser bliver besat løbende. Ansøgningsproceduren fungerer på følgende måde:

Tag et kig på de ledige studiepladser

Oversigten over alle ledige studiepladser kan findes på ufm.dk. Listen bliver offentliggjort den 28. juli kl. 00.01 og opdateres løbende.

Læs også:  Vinterstart på videregående uddannelser? - læs om de 3 fordele

Hvad indeholder de forskellige uddannelser?

Inden dit barn søger en uddannelse, kan I sammen tage et kig på, hvad de forskellige studier indeholder. I kan gå ind på Ug.dk, hvor alle relevante informationer om de specifikke uddannelser står. Her kan dit barn få et indblik i, om uddannelsen er noget eller ej m.m. samt ansøgningsproceduren.

Er der nogle adgangskrav?

Finder dit barn en spændende uddannelse med ledige pladser, skal I også tjekke adgangskravene. Det kan I gøre på uddannelsens hjemmeside. Alle ansøgninger bliver bedømt (også selvom der er tale om en ledig plads), så dit barn skal stadig opfylde kravene.

Send ansøgningen

De fleste uddannelsesinstitutioner har anvisninger, der fortæller dit barn, hvordan man søger om en ledig plads. Er dette ikke tilfældet, vil Ufm.dk have et tilgængeligt ansøgningsskema. Ansøgningsskemaet skal udfyldes og sendes afsted – og husk, at eksamensbeviser skal sendes sammen med ansøgningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *