Hvilken boligform er bedst til dit barn?

Hvilken boligform er bedst til dit barn

Kan du selv huske din studietid? Valgte du de sociale bofællesskaber, eller var du en del af de vilde kollegier med madklub og fede fester?

Hvordan med dit barn, hvor tror du dit barn vil falde bedst til?
Måske en god anledning til at tage en snak inden din søn eller datter skal til at søge bolig.

Kollegie/ungdomsbolig

Der findes en hel del kollegier i studiebyerne. 

Kollegierne er stadig meget populære og der findes mange af dem, alene i København er 190 at vælge imellem.

De fleste kollegieværelser består i dag af værelse med eget og tekøkken. En del af værelserne er møbleret. Der er også muligt at leje en studielejlighed, hvis dit barn gerne vil bo sammen med en kæreste eller ven.

Der er som regel også masser af plads til fællesaktiviteter. Plads til at leve dit eget liv og samtidig være med i fællesskabet sammen med andre studerende.

En ungdomsbolig eller studieboligerne, er små lejligheder med eget badeværelse og køkken, i nogle tilfælde kun tekøkken.
I flere af de store byer skal der søges i et centralt indstillingsudvalg for ungdomsbolig, der fordeler de ledige ungdomsboliger.

Læs også:  Pas på derude - undgå bolighajer

Dit barn skal være elev, lærling eller aktiv på en SU-berettiget uddannelse for at bo på et kollegie eller i en ungdomsbolig.
Et kollegie eller en ungdomsbolig skal fraflyttes, når de unge er færdige med uddannelsen.

Nyttig links:

Lejelejlighed

Det kan være en lille lejlighed bare til dit barn eller måske vil din datter eller søn flytte sammen med en kammerart eller to. Det er nogle gange lettere at finde større lejligheder.

Der er almene lejeboliger, der typisk administres af boligforeninger og private lejeboliger, hor det er private, eller firmaer der står for udlejningen.

Det giver selvfølgelig en masse frihed at bo i egen lejlighed. Det kan selvfølgelig også være lidt ensomt, men der er selvfølgelig mulighed for at invitere venner på besøg.

Bor man alene er der også kun en til at gøre rent, ingen at dele pligterne med.

Er dit barn heldig at finde en lejlighed, er der mulighed for at søge boligstøtte, alt efter hvor stor lejligheden er og hvordan det ser ud med økonomien.
Læs lejekontrakten god og grundigt igennem.

Læs også:  Er en roomie det rigtige valg for dit barn?

Bofællesskab

At bo flere sammen giver en række fordele, det er bl.a. nemmere at finde større lejligheder, udgiften til husleje, internet og evt tv-pakke bliver billigere og de unge har nogen at dele pligterne med. Mulighed for fællesspisning og hyggeaftener med hinanden er stor i disse bofællesskaber.

For at få et bofællesskab til at fungere, kræver det lidt af de unge mennesker.
Det er en god idé at de alle har en god dialog, om hvordan de har det med rengøring og oprydning, både i køkkenet og badeværelset. Rart at få lavet en forventningsafstemning, det vil sikkert give mindre gnidninger. Det er vigtigt at der tages fat i små overenstemmelse inden de udvikler sig og at der holdes faste husmøder måske en gang i måneden. Typisk udarbejder de unge et sæt husregler.

Fælleskabet styrkes nemt med fælles aktivteter, om det så er fællesspisning, gaming eller en filmaften, det vigtigste er at alle bliver budt med. I bofællesskabet vægtes det sociale liv højt.

Læs også:  Hvordan håndterer du det, hvis dit barn vil droppe ud af studiet og flytte retur?

Andelsbolig

Der har været en del røre omkring andelsboliger, så det er vigtigt at sætte sig ind i de nyeste regler.
Nogle andelsboligforeninger tillader forældrekøb. Som andelsboligejer betaler dit barn både for boligafgift til foreningen og for afdrag på det lån, der optages i banken for at købe andelen.
Rådføre jer med en fagperson, der kan vurdere hvor sund økonomien i den specifikke andelsforening er.
Som andelsboligejer har den unge ikke mulighed for at modtage boligsikring.
Tjek op på om andelsboligforeningen evt. for planer for forbedringer, de ekstraudgifter kan nemt ødelægge enhver boligdrøm

Ejerbolig eller forældrekøb

Der er kommet nye regler for forældrekøb, der bevirker at det ikke længere er så økonomisk attraktivt, men en sikker måde at skaffe sin datter eller søn en bolig på. I de store studiebyer er den typiske forældrekøbs lejligheder ret bekostelig. Reglerne ser pt. ud til at være ret uafklarede, læs gerne artiklen hos Sydbank for at blive klogere på mulighederne.

Nyttig links:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *